Ragam MaNuSia


Eyyo!!! Oke, sekarang  tengah fikir2 pasal perangai manusia. Setiap orang ada perangai yang tersendiri kan.  Orang tu jahat ke baik ke dia tetap hamba Allah. Kita yang juga hamba Allah ni pown janganlah sesuka hati je nak nilai orang. Jangan ingat diri kita ni hebat. Padahal kita ni hanya hamba Allah yang hina je. Nanti sekali Allah dah xpedulikan n sayang kita, nah!!!! Xda apa yang tinggal n tak bermakna lagi dah hidup kita tanpa rahmat Allah. Setiap daripada kita ni ada kelebihan dan kekurangan masing2. Contoh yang paling senang, bila dibandingkan dengan dua orang makhluk Allah ni, seorang ni sangat cemerlang dalam akademik tapi dia lemah lutut bila berdepan dengan kerja2 rumah ni contohnya mencuci, memasak, mengemas dan sebagainya. Seorang lagi pulak sebaliknya. Hah.. jadi jangan ingat kelemahan yang kita ada tu buat kita jadi insan yang tidak sempurna. Memang manusia tidak sempurna sepenuhnya pun. Jadi kita perlu bersyukur dengan kelebihan yang kita ada dan gunakanlah kelebihan itu dengan sebaik-baiknya.Jangan nak perlekeh-lekeh orang lain taw! Sedar la yang diri kita pun ada kelemahan. Wokeyhhh, ada paham??? kalau faham, anda memang manusia yang bagus & saya doakan anda sejahtera dunia & akhirat. 

DeMaM MUET


Hari ni dah hujung Mac... ohhh..TIDAK!!!! Minggu depan nak kena pergi UIA dah untuk MUET. Ni hah slip MUET aku:--------------------->


Aku kurang ready untuk MUET. Perasaan pown macam nak amek EPT je. Tapi untuk MUET aku lagi malas. Maybe boring dah dengan EPT. hahaha. xpe. yang EPT lebih kurang MUET je. Tak pe. Nanti nak suruh orang tu ajar aku memandangkan dia pun ada IELTS hujung bulan depan. haha. Suruh aku pulak yang ajar dia. Tak boleh!! Aku tak pandai ajar budak pandai. Ngee=) Wish me all the best for MUET. Target???? Dunnoe yet. Hehe.

Azam Baru ;D

Eyyo!!! Selamat hari Selasa.. hehe.
Sebenarnya niat di hati nak study untuk MUET ni. Tapi al maklum la. Bila dah ngadap laptop ni memang tak jadi kerja la. Kalo jadi pown mungkin dalam 20% je kowt. Grrrrr!! Seram binti Gelabah dah ni. Minggu depan dah kena bertolak ke Nilai dah. Aku dijadualkan untuk speaking pada 6 April 2011. Cuak ni sebab aku tak taw aku kena speaking satu kumpulan dengan siapa ni. Dah la aku tak kenal ramai sangat student kat sana. Aku low profile je kat sinun nuhh!!! Hehe. Aku kan pemalu sikit. Ehhh, pemalu banyak la!! Tambah-tambah dengan orang yang aku kurang rapat. Etceli ramai je aku kenal bila terlibat dengan program2 kat CFS IIUM tu. Tapi kenal gitu2 jela. Hehe. Bayangkan la dengan dormate aku pun aku tak rapat sangat. Ini semua sebab aku tak serasi dengan mereka itu. Perangai lain sungguh! Sebab tu tak berapa boleh masuk. So, kat sana aku asyik berkepit dengan Pija & Tiqah jela. Huuu.. Nanti Pija dah xda. Sapa nak teman aku nanti???  Sapa nak main dengan aku?? Heshh.. sadis sungguh. Memang aku sedih tapi sekarang ni aku tengah cuba terima kenyataan tu. Chewah!!! Tak boleh belah betul ayat aku. Hehe. Betul pe!!! Bek percaya cepat apa yang aku kata tadi!!! * Aku muncung patbelas (14) satgi kalo xmo percaya cakap aku* Hehe. Cik Pija, nanti awak tunggu Sya kat Gombak taw!! Yeahh.. aku sangat jelez kat mereka2 yang masuk Gombak bulan 9 nanti. Tapi tak pela. Rezeki mereka kan. Aku cuma masuk lambat sikit je. Heh. Semua ni gara-gara aku terpaksa extend pengajian aku kat CFS yang tercinta nuhh!!! Cintakah aku pada CFS?? Oke.. Ni azam aku untuk last sem aku kat CFS yang akan bermula seawal Jun nanti.
-
-
-
-
-
-
-
-





1. Ingin focus keempat-empat subjek yang tinggal.
2. Target A & A- untuk semua subjek. Insya Allah, orang lain boleh dapat aku pun boleh dapat.
3. Kurangkan menangis bila ada masalah walaupun menangis tu banyak bantu kurangkan 
    tekanan. Aku nak jadi kuat macam Badang. Errrkkk!!! Haha. Badang pun boleh.
4. Buat budjet perbelanjaan harian, mingguan, bulanan.
5  Jangan rasa muak tengok muka. Suka-sukakanlah diriku untuk membuat latihan & membaca 
    buku.
6. Jaga kesihatan baik-baik.
7. Tak boleh homesick sangat macam Sem 1 & Sem 2.


Oke, setakat tu je yang baru terlintas dalam kepala otak ni. Kalo ada pape tambahan nanti aku AKAN tambah!!! Chewahh!! Takpe. Azam mau ada. Bila dah ada baru boleh jadikan guidelines untuk aku nanti. Doa2kan aku rajen belajar oke! Aku nak berjaya macam orang lain jugak! Aminnn…

Badanku Lemah =.=

Salam alaikk.. eyyo. dua tiga hari ni badan aku lemah sangat sebab perut aku tak sihat. haha. aku belum dapat jawapan kenapa perut aku sakit ni. bila dah sakit perut ni, nak makan pun dah takda selera la kan. tadi ayah belikan nasi putih + rendang ayam.. wahh!!! rendang ayam makanan feveret aku tuuuu. dah dekat sejam ayah beli tapi aku belum makan2 lagi sebab aku tengah pening kepala & mual. * serupa perempuan hamil plak. haha* maybe sebab aku sarapan makan roti bakar kowt. aku letak planta & gula banyak sangat. haha. memang terasa la manisnya roti bakar aku tu. padahal makan tak habis pown. ayah aku juga yang habiskan. ehemm, sedap tak roti bakar yang adik buat tu??? mesti sedap an.

camni la gaya aku sakit perut. hihi :p
Oke. ayah bawak balik nasi tu dalam pukul 12 tapi pukul 2 lebeyh baru aku makan. sedap la rendang tu. aku nie duk pening2 lagi tapi usaha gila nak sumbat nasi lam mulut. nak cuba habiskan nasi tu. kang nyesal lak kan tak habiskan lauk feveret. haha. sampai penuh mulut aku. nampak kembung je pipi mcm ikan buntal. ngeh3. 

yummy2.. rendang ayam sedap dari Mr. Google
 
At last nasi tu tak habis pown. Tinggal sikit je lagi tapi aku tersangat la tak larat nak habiskan. Bintang-bintang duk pusing keliling kepala aku dah ni. so, saki baki nasi tu aku masukkan jela dalam bekas makanan buah hati aku, SI KETOT. Aku nak bagi kucing aku makan banyak2. Nanti nanak dia gemuk macam arwah kucing aku SI JOJO. hik3.

aku + ketot

-JOJO-

-ketot main-

-taraaa-
Aku ni tiap-tiap malam bagi Ketot tidur dengan aku. hahh. siap dapat pelukan percuma lagi aku. Syok tak Etot?? hehe. tapi Etot ni buas sangat bila aku suruh dia tidur. Dia akan lari & terlompat dalam bilik tidur aku. lepas tu dia senyap-senyap je akan gigit kaki & tangan aku. Haisshh buas btol dia. hehe. But I like!! harap umur ketot panjang & nanti boley beranak pinak. dapat bagi lagi banyak kucing comel kat aku. ngee =)

DUP DAP DUP DAP..RESULT SEM 2 ^-^


EyyO!!!! tawu tak rini result semester 2 aku keluar. tapi suma pakat2 tak boleh tengok lagi. haha. ceni la suasana normal bila result keluar. aku pun sebenarnya takut yang teramat sangat sampai aku tak fikir & tak nak fikir. aku takut dengan result EPT sebenarnya. EPT lar yang buat aku terpaksa extend foundation studies aku kat CFS tu. wuu.. I'm conditionally pass EPT last sem. kenapa? mengapa? oke. reading aku dapat band 8. speaking plak aku dpt band 7. but the main problem is i only got band 5 for my writing. oh God, majority budak level 6 kena repeat EPT sebab WRITING. wuu. sgt susah untuk dapat band 6. aku salah seorang mangsa yang tak bersalah tu. padahal overall aku dapat band 6.5. actually dah lepas tu sebab aku hanya perlu dapatkan band 6 sahaja. BAND 6 SAHAJA OKE!!! cet.. bunyi mcm senang. kalau amek muet tu dapat band 3 pown dah lepas untuk ambil degree. ini semua hanya kerana WRITING YANG SANGAT KU CINTAI!! nah amek!! aku cinta bangat sama writing. ahakzz. so, after aku pujuk hati ini untuk terima hakikat yang aku terpaksa repeat EPT n extend sem yang pada mulanya hanya setahun tapi kemudiannya menjadi setahun 1/2.. huwaaa :'(

aku menjadi lebih tertekan tahap monyet saket perut sebab aku & kawan2 hanyalah budak repeat level. yea. kami sedar itu. tapi kenapa masuk kelas pown kami diajar sambil lewa je. dah la asyik kena perli sbb jadi "THE REPEATERS". oke. kami redha je. last2 minute baru ajar nak buat ayat intro untuk esei. goshh!!! apakah??? dah la kami still kena buat project newspaper tu. aku nie hah bersengkang mata edit newspaper group aku. dgn ada sorang dua yang buat bodoh n dengan slumbernya cakap keja dia hilang. naseb baik aku nie baik hati. letak la jugak nama dia. yela. aku buat newspaper tu hanya untuk puaskan hati lecturer aku. at least ada rupa newspaper jugak. thank a lot buat groupmate aku Wan Riza Izura sebab baik hati printkan newspaper group kami guna printer dia. fuhh.. ringan sket kerja aku masa tu. btw, thank a lot to MR RIZAL & MDM RAFIDAH because both of you are such a very sporting lecturer. Aku suka sangat sebab bila masuk kelas sir rizal, aku banyak kali jugak menjadi mangsa untuk menulis beberapa ayat di whiteboard. huahahaa.. bukan senang nak translate ayat sir yang panjang lebar tu. pening deyh!!

 -mcm nie la rupa sapa2 yg kena translate ayat yang sir bagi. hehe=p-

aku kena extend sem & drop 2 core courses yang sepatutnya aku ambil masa sem ke-2 nie. sekarang aku tinggal 4 subjek je lagi yang aku kena ambil. yeahh.. aku sebenarnya ada short sem *mmg la sebab aku SEPATUTNYA grad masa short sem* tapi aku dengan sendirinya decide tak mau ambil short sem sebab tak da elaun & aku takut long sem nanti terlampau free sampai aku malas study. haha. * untuk short sem xda elaun. aku xberdwet la, tak kan nak makan manggi je hari2*

-megi tomyam kegemaranku-

Ya Rabbi, terliur pulak aku tengok maggi tomyam kat atas nie. dah la tengah lapar yang teramat sangat ni. haha. aku rasa jeles plak kat geng2 aku yang ambil short sem tu. most of them ambil ISM2. nanti aku sengsorang je. dah terpisah dengan geng2 aku tu. wuu~ xpe.. aku nie kan tabah! haha. tabah la sangat. yang duk nangis kuat2 bawah selimut tu apanya???? ekekeke.. air mata tu yang banyak bagi aku kekuatan sebenarnya. selain tiqah & pija yang selalu setia pujuk & kesat air mata aku. aww!!! they are so great & nice friends. it's TRUE!! 

 
- kawan2 yang sgt baek =)-



aku harap sangat kami boley gather lagi nanti. kwn2, jumpa nanti yea. do miss me because i miss you guys so much!!! pliz pray for my result. may it be the best result for me. AMINNNN....
NANYTEZZZ... <3