IsteRi ZaMaN SekArAnG

Eyyo!! ecece.. tetiba tergedik nak cakap pasal cinta noh. Nie suma sebab aku baru baca newspaper rini. Cter pe ek?? ce cter ce cter.. Aku baca dekat ruangan apa ntah, seorang suami nie dia story mory pasal wife dia. Bukanlah niat di hati nak memburuk-burukkan isteri dia tapi sebagai pengajaran pada orang lain. Takpe la kalo da niat nak bg pengajaran kan. Owaik, kalo tak silap si wanita itu ialah pilihan ibu si lelaki. Hahh, pilihan parents la ni. Menurut si hubby nie, mereka berkenalan hanya 6 bulan pastu terus kahwin sebab parents masing2 cakap tak baek bercinta lama2 kan. Betul la tu. Berkenalan, amek tahu latar belakang, berdoa pada Allah, memohon petunjuk dariNya dan kalo dah naluri kuat menyatakan si dia jodoh kita, cepat2 la berkahwin kan. Boleh bercinta lepas kahwin puas2.

Oke, back to da story, si hubby nie cter yang wife dia nie baik, cantik dan pandai bergaya. Tapi itu semua tu perangai pada awal perkenalan jela. Sekarang wife dia tengah pregnant cahaya mata sulung mereka. Alhamdulillah.. nmpk mcm bahagia kan. Tapi peritnya hanya si suami tu je yg tahu. Wife dia berubah sikap. Wife dia yang bernama 'H' ni tak mesra langsung dgn parents in law dia padahal hubby dia mesra n syg parents si 'H' nie mcm dia syg parents dia sendiri. Nak2 plak masa adik si 'H' dpt 4A dlm SPM, si hubby nie siap belikan hadiah lagi. Bila dpt bonus, si 'H' nielah yang akan diutamakan dulu. Orait, kan sepatutnya si lelaki nie wajib utamakan ibu dia dulu baru wife dia. Btol kan? Btol kan? Aku rasa walau dia syg mcm mana pown kat wife dia, dia kenalah utamakan ibu dia dulu. Insya Allah, mana taw boleh dpt keberkatan hidup dia.

Si hubby nie pernah jugak terfikir yang kemungkinan wife dia dah kembali kpda ex-bfnya. Ermm, apapun, semoga isterinya berubah sikap. Aku rasa si hubby nie pown kena la muhasabah diri jugak. Mungkin dia ada melakukan sesuatu scra tidak sengaja n tanpa sedar yang telah membuatkan isterinya terluka or terkuciwa ke kan. Then, right after dah muhasabah diri tu, cubalah cari jalan penyelesaian untuk mengubah perangai isterinya. Moga pintu hati isterinya terbuka luas untuk berubah menjadi lebih baik n membaiki kesilapan2nya. Semoga perkahwinan mereka bahagia. Sama-sama lar merka fikirkan anak yang masih di dalam kandungan tu. Ciannn taw!!

So, now aku doakan semoga perkahwinan @ rumahtangga semua pasangan suami isteri di atas muka bumi Allah nie bahagia sampai ke syurga. Insya Allah, aminn..

0 00 people spread ♥:

Post a Comment