ReSePi SiMpLe, eNaK DiMaKaN

Assalamulaikum suma. Kaifa halukum?? Ana bikhair, Alhamdulillah. Maza sanadrusu alyaum?? Sanadrusu 'an kaedah li yatbakhu "puding roti". Hehehe. Sori ayat ntah pape. Paham dek cek kecek pe tadi?? oke2. Aku cakap apa yg akan kita belajar rini? Then, jwpnnya kita akan belajar cara2 buat puding roti yg simple. tetiba je aku jadi chef kan. haha. Punnn boley taw!! Nanti nak jadi chef kpda husband n anak2 aku. Insya Allah. Ptg smlm aku ada buat puding roti after lunch. Saja2 buat untuk minum petang.
-sedap woo-


Oke, meh usha bahan2nya :

1 cawan gula
2 sudu besar butter
2 biji telur
1 bungkusan roti hi5@gardenia
2 tin susu cair
2 kotak kecil kismis

Okie dokie. sekarang nie cara2 membuatnya:

1) Masukkan 1 cawan gula & 2 sudu besar butter. then, gaul@ kacau sehingga sebati.
2) Setelah sebati, pecahkan 2 biji telur ke dalam adunan tadi. Kacau lagi.
3) Setelah itu baru masukkan susu cair. Ikut keadaan & kuantiti roti yang akan dimasukkan nanti.
4) Apabila kesemua adunan telah sebati, masukkan roti yang telah dipotong dadu ( 1 roti dipotong kepada 9 bahagian). Gaulkan kesemuanya agar adunan tadi diserap oleh roti. Kemudian masukkan  kismis.
5) Setelah diserap semuanya, masukkan dan ratakan adunan itu di dalam loyang.
6) Masukkan dalam oven, bakar pada suhu 125°C selama 15-20min.

Hahh, dah siap! Selamat mencuba.

3 00 people spread ♥:

gadispeanutbutter (: said...

puding roti ! omaiiiiiii ! feveret ! hehe

Nurul Syafiqah said...

jemputtt mamam:)

putERi-kAtEk said...

wow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nak!!!!

Post a Comment