REMOVE MALWARE!!!

Assalamualaikum..

Orait, malam nie saya nak buat tutorial sikit pasal cara-cara nak remove malware dekat blog. Tahu tak macam mana kalau blog kita terkena malware tu? Sebenarnya, blog saya pernah kena tapi saya tak sedar pun. Itu pun, rakan saya, Cheqwa, yang bagitahu. Kalau blog anda terkena malware nie, bila kita nak buka, akan keluar macam ni :




Ini contoh dari blog yang saya follow. Tuan empunya blog tu sendiri tak perasaan. Malware nie mungkin berpunca daripada salah satu coding widget anda. Saya bagi step yang paling simple saya buat dulu:


1. Log in ke akaun blogger.

2. Dashboard > Design > Edit HTML

3. Tick expand widget.

4. Klik Ctrl+F atau F3, taip nama malware tersebut. Contoh seperti di atas: Nikbir09.ws

5. Bila dah jumpa, terus delete.

6. Klik save. 


Apabila selesai, anda akan dapati salah satu widget anda hilang. Coding widget yang hilang itulah yang menyebabkan wujudnya malware tersebut.

** kalau tak berjaya cara di atas, sila check setiap widget anda & cari nama malware tu. Better remove widget tersebut & cari coding yang baru.

Saya harap entry ini membantu kalian semua.

5 00 people spread ♥:

cheqwa said...

thanks syafiqah..cheqwa xtau pon punca malware tu.boleh la cek kan :)

nurulle farhah said...

ehh itu mcm link blog sye jerr..blog sye url die mcm tuh...awak ker yg bagi thu sye kat shoutbox..sya ?please sya..sye tak thu nk buad ap lgi..tp biler sye tye pd rakan2 sye..dorg te tak de kesan malware..

Nurul Syafiqah said...

yep.. ur blog sys.

Nurul Syafiqah said...

cheqwa: hee. thnx 2 u too sebab gtaw pasal blog ni kena dulu.

Farhah said...

ok ..hihi

Post a Comment