~ LoVe YouR WiFe~


“Love her…when she sips on your coffee or tea…. She only wants to make sure it tastes just right for you.

Love her…when she “pushes” you to pray. She wants to be with you in Jannah (Paradise).

Love her…when she asks you to play with the kids. She did not “make” them on her own….

Love her…when she is jealous. Out of all the men she can have, she chose you

Love her..when she has annoying little habits that drives you nuts. You have them too.

Love her…when her cooking is bad. She tries.

Love her…when she looks disheveled in the morning. She always grooms herself up again.

Love her…when she asks to help with the kids homework. She only wants you to be part of the home.

Love her…when she asks if she looks fat. Your opinion counts, so tell her she’s beautiful.

Love her…when she looks beautiful. She’s yours so appreciate her.

Love her…when she spends hours to get ready. She only wants to look her best for you.

Love her…when she buys you gifts you don’t like. Smile and tell her it’s what you’ve always wanted.

Love her…when she has developed a bad habit. You have many more and with wisdom and politeness you have all the time to help her change.

Love her…when she cries for absolutely nothing. Don’t ask, tell her its going to be okay

Love her…when she suffers from PMS. Buy chocolate, rub her feet and back and just chat to her (trust me this works!)

Love her…when whatever you do is not pleasing. It happens and will pass

Love her…when she stains your clothes. You needed a new cloth anyway

Love her…when she tells you how to drive. She only wants you to be safe.

Love her…when she argues. She only wants to make things right for both

Love her…she is yours. You don’t need any other special reason!!!!

All these form part of a Woman’s Character. Women are part of your life and should be treated as the Queen.

The Messenger of Allah (peace be upon him) advised concerning the woman:

• Treat the women well.

• The best of you are those who are the best in the treatment of their wives.”


Kemalasan Yang Nyata!


Comel tau tidur camni. Ngee :p

Ni tengah main tu cak tu cak :D

Kesiannn, tuan tak mau bagi bantal, dia buat cooler ni plak jadi bantal.  ^.^

Masuk je bilik, terus dia nampak beg ni lalu dengan gumbiranya dia masuk ke dalam beg ni:)


Ready untuk ikut tuannya ke UIA. Jom sayang! :)

Hui hui nampak kan kucing saya pun excited nak ikut saya ke UIA tapi sayangnya tuan dia tak excited malah  saya berasa sangat malas :( Tu pun saja lipat2 baju masuk dalam beg konon-konon nak bagi timbul feel nak packing barang. Pigiidahh! Dah berapa hari duk camtu lagi. Saya tak buat preparation apa pun lagi melainkan print offer letter dan borang2 yang disertakan sekali dengan OL tu je. Oh plizzz, can someone help me??

Kawan-kawan saya pun malas nak packing tapi SEKURANG-KURANGNYA mereka dah packing dan shopping barang-barang keperluan. Saya?? Heh. Saya duduk rumah goyang kaki, buat muka slumber macam cuti ada SETAHUN LAGI. Boleh gitu?? Haha. Kang UIA tendang keluar baru tau.

Saya tak semangat pong.. Ceni la kalau cuti lama sangat :( Nanti saya yang susah sebab nak cuci karat2 kat otak ni, belajar buat notes, belajar tumpu dalam kelas, belajar tahan mengantuk dalam kelas, dan akhir sekali belajar semua perkara normal yang seorang pelajar selalu buat. Harap-harap ianya tak mengambil masa yang lama nak belajar buat semua tu balik. Aminnnn Aminnnn Aminnnn.

Dulu punya la excited nak belajar balik, pegang buku bla bla bla tapi sebab duk fikir macam-macam, makin lama saya rasa tak bersedia untuk semua itu. Sobbbsss. Herm sokey. Allah ada bersama saya, Insya Allah. So, NURUL SYAFIQAH, come on! Jadi seorang yang bersemangat ok??? Sekarang masa untuk awak belajar untuk mematangkan diri. Belajar untuk sentiasa tenang apabila ada apa2 masalah dan TOLONG KUAT YE! JANGAN HOMESICK, JANGAN ASYIK NAK RINDU ORANG2 TERSAYANG SAMPAI NANGIS BAWAH SELIMUT PASTU TAKDA MOOD NAK STUDY :P Tengok la, saya akan buktikan yang saya kuat untuk hadapi sebarang dugaan. Well, give me time to prove it :) *Ceyyyy, kemain lagi cakap.*

So, kepada rakan seperjuangan (EX-CFS), Tiqah, Mai, Icah, Ifah, Nabila, Mun, Eza, Acah n yang lain-lain, see u on 31st Jan 2012. May Allah ease everything :)


P/S: Ehemmmm.. Kepada bakal roomates, sila jadi roomates yang baik dan saya pun akan cuba jadi roomate yang baik :p



Love,
XOXO.




CHALLENGE :)



Your greatest challenge 

might be to

 learn to love yourself.

Believe!



Ya Allah, saya tak cukup kuat menerima ujian dariMu :(
Bantulah hambaMu yang hina ini..
Saya perlu kuat untuk diri sendiri..
Takkan la selamanya saya nak harapkan orang lain..
Saya tak nak menyusahkan orang-orang di sekeliling saya..
Saya nak membahagiakan mereka semua :)
Tapi sebelum tu, saya perlu belajar percaya pada diri sendiri..
Kena yakin dengan kemampuan saya..
Now, i'm lack of motivation..
Acane ni??
Hik3..
Chill! NURUL SYAFIQAH BOLEH!



"I wish every mom and dad would make a speech to their teenagers and say, 'Kids, be free, be whatever you are, do whatever you want to do, just as long as you don't hurt anybody. And remember kids, I am your friend.'" 

Buat Awak..


Sahabat,

Banyak sangat yang saya nak kongsi n cerita pada awak tetapi kita dah jauh dan bukan selalu dapat jumpa. Tapi setiap kali kita jumpa, mesti awak akan tanya saya macam mana? Ok tak? And saya banyak cakap ‘ok kot’. Tetapi kat ‘dalam’ ni sebenarnya tak ok L Dulu bila2 free, awak akan datang jumpa saya, cerita masalah awak.. saya tak kisah sebab saya suka dengar semua tu. Daripada masalah atau cerita awak tu, kadang2 saya akan belajar ‘something’. Awak mesti datang dorm saya, lepas tu tengok je saya tidur, bukan nak kejut pun, nak tunggu sampai saya sedar sendiri plak yang awak duk depan saya. Ish malu bebenor la bila awak tengok saya tidur. Tapi saya suka awak buat camtu. Haha. Masa tu la nak sembang cerita peribadi etc ;)

Eh, sebenarnya since 2 3 tahun ni banyak je saya nak cerita tapi tak tercerita. Tak best nak cerita kat mesej. Rindunya zaman dulu.  Thanks sebab saya rasa selama kita berkawan, awak sentiasa jaga hati saya. Maafkan saya kalau ada masa-masa tertentu, tanpa saya sedar dah sakitkan hati awak ke apa ke. I didn’t mean it. Sorry ok! Orang pernah buat saya ‘jatuh’ dan masa tu, awak sentiasa ada dan baik je dengan saya. Kalau ada pape yang tak baik pasal saya or anything yang awak kurang senang dengan saya, saya rasa awak tak pernah tunjuk semua tu depan2. I mean awak tak pernah nak condemn saya dan still terima baik buruk saya dan …. Ok, tak mampu cakap dah sebab saya bukan seseorang yang pandai meluahkan semua yang nak diluahkan ni. Just in short, I LOVE YOU MY FRIEND. Saya nak sangat persahabatan ni kekal sampai bila2 :D Jangan lupa kat saya ok walaupun nanti kita dah tua nyanyuk ke apa ke :p

Pssst, saya nampak awak bahagia sekarang. Saya doakan awak cepat2 kahwin dengan dia:p *Tetiba je. Hihi. Awak kahwin cepat2 bila dah mampu nanti ok! Bila ada masalah, saya sentiasa ada untuk awak J Tu pun kalau saya diperlukan la. Haha. Belajar rajin2 ye awak. Capai apa yang awak impikan selama ni ye.
Saya bersyukur duk dekat UIA ni. Saya jauh dari awak tapi Allah bagi saya duduk dengan Pija & Tiqah yang sentiasa jaga dan support saya. Oh, terima kasih buat semua yang bergelar sahabat saya dunia akhirat. XOXO!

Mood: rindu pada seorang sahabat… (Pengaruh rakan sangat kuat pada setiap orang kan kan kan.  Tak semua benda kita nak cerita pada parents or orang2 kesayangan kita etc. Kebanyakannya ada pape je mesti kita cari kawan kita jugak kan3. )


Karya Budak 20 Tahun =p











Saya gian nak mewarna :O

I've been Tagged

Assalamualaikum wahai ahli bumi. Muehehe. Tetiba je cik Maizatul Akmal kesayangan saya ni tag saya.. Takpe. Demi kawan saya yang tercinta, saya akan menjawab soalan dia yang sangat pelik tu :p


  • You must post these rules. Each person must post 11 things about themselves in their survey.
  •  Answer the question the tagger set for you their post. And create eleven new questions for people you tagged to answer.
  •  You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
  •  Go to their page and tell them you have tagged him/her.
  • No tag back.
  • No stuff in the tagging section about “ you are tagged if you are reading this “. You legitimately (a.k.a really, trust with all honesty) have tagged 11 people.


Nahhh, amek kau. Siap ada rules pulak yer. Oke. 11 things about me right? Hurmm 15 tak boleh ke coz I love 15. Haha. 

1. Nama diberi oleh ibu bapa ialah NURUL SYAFIQAH BINTI RAMLEE yang bermaksud penyayang, belas kasihan. IC number 92**********. Anak ke-3 daripada 5 orang adik beradik. 
2. Seorang yang agresif, ganas dan garang. Ada bran mau kawan dengan saya? Muehehehe
3.Sangat susah menyatakan keinginan dan hasrat yang terbuku dalam hati ini tapi bila saya dah minta tu, saya betul-betul mahukannya. Kalau tak saya akan merajuk, terasa hati, sedih, nangis, geram selama 5 abad. Seriously! Jadi tolong bagi bila saya minta apa-apa ok?? Ok deal!
4. Seorang yang sangat pemurah dengan air mata. Bukan pemurah sebab apa pun. Cuma air mata tu salah satu sumber kekuatan buat diri saya. So, kuat nangis, means saya sangat kuat. LOL:p
5. Sangat suka makan dan sayang sangat pada orang yang memberi saya makan :p
6. Suka subject Mathematics :) Masa sekolah rendah obses dengan Mathematics n English sebab cikgu2 saya awesome! Tapi suka tak bermaksud terer kan :D
7. Tidak pernah masuk tadika, prasekolah, PASTI etc. Sebab tu la saya agak mengong sikit bila orang tanya lagu kanak-kanak ni. *Kesian anak-anak saya nanti, ibu mereka tak tahu lagu2 sedemikian. 
8.Saya tak manja sangat tapi SEBENARNYA MANJA dan suka DIMANJAKAN. Faham tak? Ok kalau tak faham, pergi jauh2.
9. Saya sayang orang-orang yang baik dan ikhlas berkawan dengan saya, yang tak ambil kesempatan, yang terima baik buruk saya, yang tidak tikam saya dari belakang dan bukannya memfitnah serta memburuk-burukkan saya untuk kepuasan diri atau mahu menjatuhkan saya.
10. Sangat suka fikir yang bukan-bukan.
11. Saya suka tengok perempuan yang comel, cantik dan menarik di mata saya. *Maaf, saya bukan lesbian. Cuma kagum dengan ciptaan Allah je.


Fuhh, semput tau nak tulis 11 perkara ni. Now, let's answer the questions from my lovely girl friend.

#  Pukul berapa sekarang ni? dah solat belum?
    Sekarang pukullah tabuh. Eh2, pukul 1.00 am. Belum masuk waktu Subuh so belum solat Subuh untuk keesokan hari lagi :p


# Favourite song apa? boleh aku nyanyi untuk wedding korang.
Rasanya tak da specific favourite song. Tapi kalau nak menyanyi for my wedding, hurmm nanti saya fikir  yep!    

# Nak kawen bila?jemput tau!
 Insya Allah, 2 3 minggu lagi kawen lar :p Jangan risau, anda pasti akan dijemput nanti ;) Kalau nak saya kawen cepat, silalah sponsor :D

# Korang gila ke sewel?
    Saya rasa saya sewel. Gila tu macam dahsyat sangat kot dari sewel. Eh2, betul ke? So, nak kawan ke dengan orang sewel macam saya? Hihi. Saya sewel sikit2, gila-gila tapi tak GILA ok! Paham ke idok??

# Rasanya2 aku ni jahat ke tak? ada rupa yakuza tak?
   Awak tak jahat. Awak sangat baik dan comel. Saya bersyukur sebab dapat kawan macam awak ;) Eh, sebenarnya saya tak tahu yakuza tu apa. Oke, PLIZ! Jangan gelakkan saya yep! Saya baru google je tadi.

# Korang lapar tak?
 Lapar la jugak tapi takda la lapar sangat time ni. Cuma teringin nak makan ice-cream, chocolate, pizza, double cheese burger, buah-buahan yang beraneka jenis, chocolate n cheese cake. Wahh, banyak taw yang saya teringin nak makan sekarang. Awak belanja boleh??? Pliz belanja.. *Buat muka comey*

# Pernah reject orang tak? apa korang cakap?
   Pernah. Saya cakap kat orang tu, "Mak awak cakap dia tak suka saya :O" 

# Kecik-kecik dulu kawan dengan laki ke permpuan?
  Kawan dengan perempuan yang ramai. Dengan lelaki sikit je. Saya ni garang taw, asyik marah je budak2  laki tu hah.Tambah-tambah yang tak paham2 bahasa tu. Kwang3

# Korang suka shopping tak?    
Mestilah suka! Tu pun kalau ada duit. Kalau takda duit, telan air liur jela. Hue3. *Kalau tak nak saya telan air liur je, silalah la belanja saya shopping!

# Ada buah hati tak?
   Ada! Siap ramai lagi. Awak pun buah hati saya. ;)

# Paling menyampah bila...
   Orang tak layan, x amek peduli dan lupakan saya!



Now, proceed with my 11 questions to 11 people:

- Sudi bagi duit kat saya tak kalau awak kaya? :D
- Awak rapat dengan mak ke ayah yang lebih?
- Apa perkara pelik yang awak suka buat?
- Apa maksud nama awak?
- Suka berambut panjang ke pendek? Sebab apa suka?
- Apa jenama favourite perfume awak?
- Antara sakit perut dengan sakit kepala, yang mana paling tidak disukai?
- Berapa orang anak yang awak maw??
- Apa yang awak buat/rasa bila orang fitnah awak?
- Awak kuat cemburu tak?
- Suka silver ke emas?


To these people, you've been tagged!








Berpindah ke Gombak


بسم الله الرحمن الرحيم

Malam-malam ni jenjalan kejap kat page facebook ENMS. Admin ada upload pics ENMS Department pack barang untuk pindah ke kampus Gombak. Oh, fyi, inilah Department kesayangan students ECONS kat Nilai. Ye dak??? Meh tengok gambo sikit meh. Credit to ENMS DEPT (facebook).

Bye2 ENMS DEPT @ Nilai. :(

She's my awesome Statistics lecturer :) Sangat tawaduk tau. I love and miss her class and her tazkirah very much :')

Done packing and ready to go to Gombak :)



I'll miss everything about Nilai. :')





Maharaja Lawak Mega FINAL

Siapa-siapa yang sedih ke stress ke, meh layan Maharaja Lawak Mega dulu. Hihi.

OSBON

Comel kan 'perempuan' mengandung tu? kih3. Cena lar rupanya laki saya kalau jadi orang mengandung ceni. Haha. Just Kidding. Belum kawen, xda laki lagi. Congrats OSBON ;)



BOBOI

Mereka buat Aaron Aziz tersenyum. keh3. Semua asyik nak sebut Ombak Rindu je kan.




SAEHU 



Saya suka tengok adik Boncin :D





Best la tengok Aaron Aziz. Kah3. :p

Pergi Tanpa Alasan


2012 :)

بسم الله الرحمن الرحيم

Ya Allah, alhamdulillah tahun 2012 muncul jua. Saya dah 20 tahun sekarang :) Unbelievable right? Badan kecik cenggini dah 20 tahun? Eh, jangan nak pandang pada tubuh badan taw! Pandang pada jiwa. Jiwa 20-an ni. Haha. Yela tu kan. 

Malam tahun baru ni rasa cam nak touching-touching pulak. Cuti saya tinggal lagi 30 hari. Saya sedih ke?? Erm rasanya ada la sikit sedih2 tu tapi happy and tak sabar pun ada jugak :D Sedih sebab nanti tak dapat nak bina badan tambah lemak lagi kat rumah. Happy dan tak sabar sebab nak jumpa kawan2. I miss them soooooooooo much :') Duduk rumah lama-lama pun tak elok untuk diriku ini yang hampir gila. Oh, kenapa? Rahsia :)

Now, i'm a little bit worry. Nanti tak sama mahallah dengan kawan saya :( Tak boleh nak sebilik macam kat CFS dah. Sob sob. *Air mata turun banyak dah ni.* Saya bukan tak boleh survive ke apa kalau tak sebilik dengan dia cuma nanti kalau saya nangis2 siapa nak lap air mata saya? Eh, gurau je. Saya tak susahkan kawan saya untuk lap air mata saya pun. Saya kan dah besar :) Tak mengapa la kalau saya terpaksa berjauhan dengan dia. Macam la tak boleh jumpa kan3. Lagipun nanti insya Allah sekelas :)

Untuk kawan saya yang tersayang, terima kasih sebab sudi melayan kerenah saya selama ni. Terima kasih sebab selalu tanya dan ambil berat bila saya ada masalah. Terima kasih sebab ajar saya makan banyak. *Betul tak eh?? Betul la kan. Awak selalu bawak makanan banyak2 untuk saya :)* Terima kasih sebab selalu pesan supaya saya jangan nangis2. Terima kasih banyak-banyak sebab terima baik buruk diri saya. Terima kasih sebab bantu saya dikala saya dilanda kesulitan. Terima kasih sebab jadi kawan saya yang sangat baik.  Hope our friendship remains until Jannah. Aminnnn.

To my beloved (family, best friends, friends, schoolmates, classmates), Happy New Year!!!! I'm so sorry for my wrong doing towards all of you. I'm not a perfect NURUL SYAFIQAH. Please keep in mind that I love you all! Semoga damai dan kasih Allah mengisi setiap hari dalam hidup kita sepanjang tahun 2012 ini. Be happy everyone! :)


Jika bersahabat kerana Allah, jagalah KEAIBANNYA dan jangan merendahkan dirinya. 

Jika bersahabat kerana Allah, NASIHATILAH dia dan bersedia MENERIMA nasihatnya.

Jika bersahabat kerana Allah, MAAFKANLAH dirinya.

Jika mengaku bersahabat kerana Allah, terimalah KELEMAHAN dan SIKAPNYA 

dan jangan pula menjaja kelemahannya pada umum.

Jika kamu MENGIDAMKAN seorang SAHABAT SEJATI, maka BERUSAHALAH menjadi sahabat sejati kepada orang lain. 

Insya ALLAH.