BALANCE SHEET OF LIFE



Our birth is our opening balance.

Our Death is our closing balance.

Our prejudiced views are our liabilities.

Our creative ideas are our assets.

Heart is our current asset.

Soul is our fixed asset.

Brain is our fixed deposit.

Thinking is our current account.

Achievements are our capital.

Character & morals, our stock of trade.

Friends are our general reserves.

Values and behavior are our goodwill.

Patience is our interest earned.

Love is our dividend.

Children are our bonus issues.

Education is brands or patents.

Knowledge is our investment.

Experience is our premium account.

The aim is to tally the balance sheet accurately.

The goal is to get the best presented accounts award.

------------------------------------------------------------------



First time baca quotes ni bila dapat dari Dr. Ros Aniza, my Intermediate Accounting's lecturer. She got this somewhere on the Internet. I was like, "Wow, it's so interesting!" Hee. Now dah selesai pun half of the semester. Dulu masa sebelum start majoring, aku rasa susah hati dan tak konfiden dengan diri aku. Yela, nak amek BACC, tapi rasa macam tak layak. Mungkin sebab aku ni bukan dari aliran perakaunan masa sekolah dulu. Ada cerita kenapa aku stay dekat sekolah sains sampai habis form 5 dulu. K abaikan cerita lama tu. Sebelum ni, macam-macam yang aku fikir, "Mampu ke aku habiskan degree dalam bidang ni?" Rasa macam kawan2 yang ada basic since sekolah tu hebat2 je. Aku?? Heh tapi ada jugak budak BACC yang se'geng' dengan aku yang takda basic ni. Aku selalu susah hati dengan diri sendiri tapi kadang2  bila masa tertentu ada je orang lain yang sama macam aku. K ada geng lagi! Yeayy! Sebenarnya, ini masalah diri sendiri yang tak ada keyakinan dengan diri sendiri. It's my problem! Tapi lama-kelamaan aku sedar yang aku tak harus begini. Tak harus terlampau rasa rendah diri. It's not good for myself actually. Now, even ada a few subjects yang aku rasa mampu mencekik leher aku ni, aku still nak berusaha. Setiap kali rasa nak give up, aku ingat mak dengan ayah. :) Aku sedar yang bukan aku je rasa susah, kawan2 lain pun rasa susah jugak. Just kena ingat, tak ada jalan mudah untuk menggapai kejayaan. Hoyeah. Semangat! Semangat! Selain mak ayah, family & kawan-kawan yang selalu bagi semangat, aku beruntung sebab Madam Ros Aniza pun duk bagi semangat. Tu yang aku rasa bahagia semacam je lately ni. Hehe. Seriously dia sangat baik. Beruntung anak-anak & husband dia. Aku  nak jadi macam dia jugak la suatu hari nanti. Eh? hehe. Oh, buku DS dah memanggil tu. Study yuk! Azam nak dapat full mark untuk midterm DS. Keh3. Aminnnn. Mana tahu kalau2 ada rezeki kan :) Till then. Assalamualaikum.



0 00 people spread ♥:

Post a Comment