Ayuh Jadi Kuat dan Gagah Macam Saya! :)



Untuk jadi kuat begini, saya survive sorang-sorang tanpa menceritakan pada sesiapa kecuali DIA.. Ya, hanya Dia je yang selalu dengar rintihan saya.Saya bukan kuat sepenuhnya tapi saya sentiasa mencuba untuk jadi kuat. Mungkin saya mengharap keajaiban berlaku. Ya, saya masih mengharap tapi sekarang ni saya dah kurangkan semua tu. Saya dah kurang fikirkan semua tu sebab saya tak mahu nampak lemah. Saya tak tahu apa akan terjadi pada masa depan. Sekarang saya tengah kuatkan hati sebagai persediaan masa depan. Saya nak mak ayah nampak saya sebagai anak mereka yang selalu kuat. In shaa Allah. Ya saya kuat! Kuat menangis dan merajuk pun ada jugak :p hee. Dah la, yang penting saya kena percaya yang Allah ada perancangan yang lebih baik untuk saya. Redha dengan segala yang berlaku. Jangan patah semangat. Harus lebih berusaha dan berdoa kepadaNYA. 


May 27, 2013
i-City

Letak sket gambar dengan mak ni. Bagi bersemangat sket. Hee. Alhamdulillah syukur dapat meluangkan masa selama dua hari dengan family (tanpa Kak Yon yang masih dekat Sabah). Seronok je dua hari ni sebab dapat peluk mak puas-puas. Hihi. Tapi sebelum mak hantar balik UIA 28hb malam, aku dah sedih :'( Masa on the way nak p dinner, aku sandar kat bahu mak lepas tu nangis senyap-senyap. T.T Tak tahu la mak rasa ke tak air mata aku jatuh kena baju dia. Huk3. Nangis sampai terlelap kejap. Bangun bangun terus lap air mata. Nasib baik tak kantoi. :p Pastu sambung tidur atas riba mak plak. Rasa tak mahu berpisah. Adehhh parah betul la anak dara sorang ni. Sedih-sedih nak balik UIA pun aku gembira sebab masa dinner tu, ayah berselera sangat makan. Sebelum ni ayah makan sikit-sikit je sebab tak lalu nk makan. Ya, rasa sungguh bahagia bila nampak ayah macam tu. Adik tak mau tengok ayah sakit2 nanti adik lemah, rasa tak kuat. :'(

Ok dah la. Nanti bila rajin update pasal convo kakak plak. Alhamdulillah dia dapat ijazah kelas pertama dan anugerah kecemerlangan akademik. I'm proud of you sister! :-*

Mari sambung menelaah! 3 papers left for final exam! Jia you Syafiqah!
Pray for me pretty please! :)

With love, XOXO!





"Allah has already written the names of your spouses for you. 
What you need to work on is your relationship with Allah SWT. 
He will send her/him to you when you're ready. 
It is only a matter of time."

Ya Allah

Allah tahu kamu sakit.
Allah tahu kamu takut,
Allah tahu kamu penat,
Allah tahu kamu lemah,
Allah tahu kamu mahu impianmu tercapai,
Allah tahu sukar untuk kamu menjadi kuat,
Allah tahu sukar untuk kamu memendam rasa,
Allah tahu setiap kesukaran yang kamu lalui,
Allah tahu segalanya.
Allah uji kamu kerana DIA sayang kamu,
Allah uji kamu kerana DIA mahu kamu mengadu kepadaNya,
Allah uji kamu kerana DIA mahu keimananmu terhadapNya sentiasa meningkat,
Percaya pada Allah,
Percaya pada Qada' dan Qadar,
Andai apa yang kamu lalui sekarang sangat sukar dan pahit,
Ingatlah betapa manisnya nikmat Syurga itu.
Andai kamu rasa kamu keseorangan,
Ingatlah Allah sentiasa ada bersamamu,
Mendengar setiap rintihanmu.


May 24, 2013
12.20PM



Rumah Solehah 11 May 2013

Alhamdulillah. Finally, program dekat rumah solehah dapat dilaksanakan dengan jayanya. Hee :D Ingatkan tak dapat join dah sebab semua plan last minute ja tapi Allah permudahkan segalanya walaupun ada kekangan here and there before tu. Although tak cukup tidur on the night before tapi semangat ja aku gerak pukul 7 lebih pagi semalam. So, after semua orang dah berkumpul kami 10 orang gerak ke sana dalam pukul 8 pagi. Kecoh ja masa on the way ke sana. Well, itu perkara biasa apabila perempuan berkumpul beramai-ramai. Hik3. Sampai sana dalam pukul 8.35 pagi and have breakfast with the 8 cute kids there. Breakfast makan bihun goreng & kek coklat. Aku yang hanya makan sebungkus bihun pama je on the day before memang berselera la makan. Lapaq punya pasal. Haha. Lagipun bihun goreng tu sedap! *Thumbs up* After dah setel breakfast, kami buat ice breaking dekat halaman rumah. When I came out from the front door, this one little girl hugged me. She is Siti Nur Fatihah bt Mohd Aziz. Ahaa bagus tak akak ingat nama penuh adik? *Wink2* Masa tengah ice breaking tu dia asyik peluk aku ja. So, bila aku duduk atas lantai, dia sandar2 n baring atas riba aku. Masa orang lain sibuk duk introduce diri, Teha tetiba cerita dekat aku pasal parents dia. She told me that her mom has passed away and her dad just remarried. After that, her dad never come to see her there. Pity her:'( I guess she must really miss them.

So, dah habis ice breaking tu aku bangun berjalan ke arah pintu sebab nak amek barang2 untuk clay theraphy. Hah, susah nak jalan sebab Teha asyik peluk aku. Haha. Bila dah duduk balik untuk main clay tu, aku temankan Teha main clay. Dia tak reti sangat nak buat bentuk2 guna clay tu sebab clay tu agak keras. Kena letak air untuk lembutkan so that it'll be easy to be sculpted or molded. Aku la yang tolong buat apa-apa bentuk yang Teha nak. Hah, there is one little cute boy named Aiman. Dia la yang paling comot sekali masa main clay ni. Aiman comel. Dah la dia je budak lelaki kat situ, so akak2 ni *kecuali aku :p* berebut-rebut nak main dengan dia. Haha! Satu badan dia penuh dengan clay sampaikan dia kena mandi balik after tu. Dah la dia p tanam kaki dia dengan clay. Konon2 nak buat kasut untuk dia. Kang clay tu mengeras balik, tak ley cabut dari kaki, sapa yg susah? haha. What a cute boy! Most of them tak reti sangat nak main paper clay sebab ianya sangat berbeza dengan tanah liat yang biasa tu. So, budak2 ni main "order" ja nak buat bentuk apa from akak2 ni. Keja mereka hanyalah menyambungkan part2 yang telah di"order" daripada akak2 ni dan mewarnakan semua tu bila dah kering. One thing yang sangat obvious, they love to play with glitter so much. After dah mewarna clay tu, semua benda mereka letak glitter. This is obviously kerja Teha. Haha. Dah la dia tanya kat aku boleh tak dia nak calit water colour dekat pipi dia. Haha buat jela adik oi. Janji kamu suka dan tak calit ke pipi akak. :)

Selepas buat clay theraphy, kami semua masuk dalam untuk art theraphy plak. Sebenarnya nak tolong Kak Syikin cuci lantai halaman yang kotor sebab clay tu tapi sebab before tu aku dah kemas2 barang so, Kak Syikin halau aku masuk dalam. Kah3. K bukan halau bebetul pun. Kantoi la Kak Syikin asyik usha aku mengemas itu ini :p Masuk2 kat dalam Teha berlari kat aku padahal Pija duk ribakan dia waktu tu. Upss sorry Pija! haha. Semangat dia ajak aku buat something padahal semua aku kena buat. Dia cakap tulisan dia tak lawa, padahal pandai plak dia tulis nama aku dengan nama dia atas polistrene. Haha. Teha oh Teha. So, aku tulis nama dia atas kertas warna, guntingkan dan suruh Teha lekat atas kertas lukisan tapi sebab dia kusyuk makan bihun goreng, jadi dia tak buat pun. Aku pun dah takda idea nak buat apa so bila tetiba nampak reben kecil, terus aku buat muka teruja. K tipu. Aku ambil reben tu dan buatkan keychain untuk Teha. "Pengasuh" budak2 tu pun siap bersila sebelah aku minta ajarkan. Hee harap akak boleh ajar adik2 yang lain buat jugak nanti. :) Dah setel ajar buat keychain, aku buat gelang manik plak untuk Teha. Then suddenly Fina duduk sebelah aku sebab nak ajak main plastic glass dengan dia. Erk! Sumpah tak menang tangan nak melayan orang di kiri kanan dan hadapanku. Haha. kalau semua duduk depan aku senang la jugak. Teha banyak berkepit dengan aku sampaikan nak makan pun dia tunggu aku habis distribute nasi then baru dia tarik aku p makan dengan dia. Fina plak asyik duk lawan tarik aku bila Teha peluk2 aku. Obviously they are trying to seek for our love and attentions. Sampaikan masa aku minta nak guna cermin sebab nak betulkan pin tudung yang jatuh, Aisyah, Fina n Teha tarik2 aku suruh p guna cermin depa. Kelakarnya adik2 ni. Adik2 ni siap bawak kami melawat bilik2 mereka. Cantik! Macam best plak duduk satu bilik berkongsi 2 3 orang ni. Macam jela kan sebab aku ni bukan spesies suka berkongsi bilik. :p

These luvly kids love music. Aishah siap main keyboard lagi. Budak2 ni suka menyanyi. Sebelum balik tu, mereka nyanyi satu lagu ni pasal rumah solehah. Sobss bergenang air mata dengar lagu ni. Aku pusing belakang tengok Acah dah menangis dah. Boleh plak lepas menyanyi, budak2 ni mai depan aku dan tanya "Akak nangis ea tadi? Kitorang nampak air mata akak." Oih kantoi di situ. Malu. Haha. So overall bagi aku program ni berjaya mencapai objektifnya. Tak sia-sia kami pergi training basic kaunseling dulu. Hehe. So apa-apa je yang dah kami pelajari, kami praktikkan semasa program ni. Kak Tia aka pengasuh budak2 ni pun puji kami. *kembang semangkuk*. Aku kagum sangat dengan budak2 tu. Masa on the way balik, aku tumpang kereta Bro Wan. Dia cerita yang budak-budak tu semua HIV positif. Ada yang orang jumpa mereka kat tepi-tepi jalan tengah geledah tong sampah untuk cari makanan. Hurm sedihnya. Kenapa la insan sekecil itu diuji sebegitu rupa? In shaa Allah itu ujian untuk mereka yang kuat kan dan aku akui mereka sangat tabah. Be strong adik-adik! Last of all, harap lepas ni Allah beri aku peluang untuk ke sana lagi. Walau tak mampu sumbang wang ringgit, sekurang-kurangnya aku boleh berkongsi kasih sayang dengan mereka. In shaa Allah :)

Love, XOXO!