Jangan Takut untuk 'JATUH'.



" Sesekali kita perlu merasai DERITA untuk kita mengenal erti BAHAGIA,
  Sesekali kita perlu KECEWA untuk kita mengenal erti KEJAYAAN,
  Sesekali kita perlu MENANGIS untuk kita mensyukuri nikmat yang diberi,
  Sesekali kita perlu TERHIRIS untuk mengenali diri sendiri. "




21 Jun 2013

Sebak.
Rindu kenangan dulu.
Teringin nak kembali ke zaman itu buat seketika.
Serius rindu sangat sampai menangis.
Kenangan paling bermakna dan memberi kesan buat diri ini.
Tapi nak kembali merasai kenangan manis je.
Tak mahu dan tak sanggup merasai kenangan pahit yang meruntun jiwa.
Sebab tragedi tu la buat aku tawar hati.
Sekarang rindu sangat sebab adik sebut pasal tu kot petang tadi.
Adik pun boleh ingat, apatah lagi aku yang mengalaminya.


Mak.. ayah..
Doakan adik ya!


With love,
XOXO.

.. SAHABAT ..


Anugerah terindah yang Allah berikan pada aku tika aku gembira mahupun sedih ialah SAHABAT. (selain keluarga la sebab ofkos keluarga tu memang anugerah terindah). Aku pernah rasa kecewa dengan hubungan persahabatan. Eh orang lain kecewa dengan percintaan aku ni lain plak kesnya. Kah3. Lawak la plak. Well aku dengan girl friends aku ni memang suka menggila macam pasangan bercinta, tapi bukan lesbo ok! Aku masih normal. Alhamdulillah. Haha. Bak kata seseorang ni, "Perempuan dengan bestie dia memang dapat mengalahkan pasangan bahagia bercinta. Macam-macam perkara gila mereka lakukan." Hee takda la frust menonggeng ke apa tapi apa yang pernah berlaku tu bagi kesan mendalam sangat buat aku sampaikan susah nak lupa. Tak berdendam pun, cuma SUSAH NAK LUPA. But sokey, Allah knows everything dear! Eceh.





Sahabat, terima kasih untuk segalanya. Terima kasih sebab selalu ada dengan saya. Terima kasih sebab selalu tanya keadaan saya. Terima kasih sebab cepat tahu perasaan saya walaupun saya cuba sembunyikan. Terima kasih selalu melayan kegilaan saya ni. Terima kasih selalu dengar saya meroyan. Terima kasih selalu nasihat saya itu ini. Terima kasih selalu tadah telinga dengar 'ceramah motivasi' saya. Terima kasih sebab terima baik buruk saya. Terima kasih sebab sayang saya. Ahakss!

Minta maaf andai saya pernah mengguris perasaan kalian. Minta maaf kalau saya kadang-kadang tak sempat layan kalian. Minta maaf kalau saya pernah terkasar bahasa. Minta maaf andai saya tak mampu penuhi permintaan kalian. Minta maaf sebab kadang-kadang saya lupa tarik tangan awak untuk lintas jalan sekali *ehem ni special punya minta maaf untuk Tqa* Minta maaf andai saya terlalu memendam dan memilih untuk tidak bercerita tentang sesuatu. Minta maaf atas kekurangan diri saya. Minta maaf atas segalanya.

Hee ok dah habis meroyan lagi kat blog ni. Kerap betul update sebab nanti kat UIA memang dah tak terlayan dah blog ni. Update entri ni sebab saya rindu mereka, sahabat saya! ;) Harap mereka baik-baik sahaja. weee. I love u all fillah!

Dari Abi Hamzah Anas ibnu Malik r.a., khadam Rasulullah SAW: daripada Nabi SAW, baginda bersabda;
"Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri"
 [Riwayat al-Bukhari dan Muslim]



With love, 
XOXO.

17 June 2013

Bismillahirrahmanirrahim..


Menerima berita pemergian saudara terdekat yang pergi menghadap Ilahi. Innalillah. Tak jangka langsung sakitnya makin teruk. Bila aku khabarkan berita itu pada ayah, dia terkejut sebab dia baru nak melawat arwah dekat hospital. Ayah pula baru balik dari sekolah dalam keadaan agak lemah. Aku periksa tekanan darah ayah. Low blood pressure. Tekanan darah aku pun rendah lately ni. Hah anak beranak mengalami masalah yang sama. Like father like daughter. Patut la kalau duduk atau baring sekejap, lepas tu bila nak bangun pandangan aku kelam dan aku jalan melelong sebab tak nampak apa-apa. Pening sangat. Ok let it be. Moga-moga okay la nanti.

Lepas mak balik dari sekolah, baru la aku, mak, ayah dan adik gerak ke rumah tok long. Masa sampai, jenazah tengah dimandikan. Aku masuk tengok. Ya Allah, aku nampak bibir arwah mak lang tersenyum manis. Dia merana sakit selama beberapa tahun tapi bila dia dah tak bernafas, dia tersenyum seolah-olah bahagia sangat. "Bahagia" kembali bertemu Allah yang Maha Esa. Subhanallah. Jenazah siap dimandikan dan dikafankan jam 5.30 petang. Masa tu Pak Tam baru sampai. Aku tengok dia mula sebak. Aku pun jadi sebak tapi mampu tahan lagi untuk tak menangis. Masa jenazah disembahyangkan, adik-adik Mak Lang sampai dari KL. Masing-masing nangis teruk gak tapi sempat la tatap dan kucup wajah jenazah. Bila dah selamat dikebumikan, barulah Pak Teh sampai. Dia menangis dan peluk adik beradik yang lain. Kesian sebab dia tak sempat tengok jenazah. Aku yang duk tahan nangis dari rumah Tok Long, nangis jugak kat kubur masa tu. Allah Allah Allah. Sayunya waktu tu. Daripada apa yang aku lalui, dengar dan lihat sepanjang hari ni, banyak iktibar yang aku dapat. Pemergian saudara terdekat jugak buat kita sedar yang kita tak tahu entah bila ajal kita. Kita kenalah sentiasa muhasabah diri ni. Cukup ke tidak bekalan kita kat dunia ni untuk dibawa ke akhirat kelak? Sama-sama muhasabah balik diri ni.Banyak yang sedang aku fikirkan sekarang. Tapi disebabkan dari petang tadi kepala ni berdenyut-denyut dan  rasa tak sedap badan, biarlah apa yang aku fikirkan tu berlegar-legar dalam otak aku je. Kalau rajin, next time aku coretkan tentang itu. 

Tanpa mempedulikan rasa sakit ni, lepas teman mak berbuka tadi, aku singgah rumah tok. Aku makan 2 biji durian. Hah amek kau! Ehhe not totally 2 biji tu aku habiskan sorang-sorang. Mak baik hati tolong habiskan beberapa ulas. Tu tok aku la yang simpankan durian tu untuk aku yang berbulan-bulan tak dapat balik jumpa dia. Sayang kan tok kat cucu dia yang sorang ni ;)

Got to go to dreamland now. Moga sakit kepala ni hilang esok pagi. Moga arwah Mak Lang tenang dan aman di sana dan moga rohnya dicucuri rahmat. Moga ayah, mak dan ahli keluargaku sihat-sihat selalu. Moga teman-temanku sihat, bahagia dan dilindungiNya selalu walau dimana mereka berada. Moga kita semua sentiasa berada dalam keadaan baik-baik sahaja. Moga hari esok lebih baik dari semalam. Ameennn. Jaga diri. Jaga hati. Jaga iman. Assalamualaikum.


With love, 
XOXO.

14th June 2013

Walau sakit melaluinya, jangan pernah biarkan diri anda tersungkur sebelum berjuang. 
Ayuh berjuang sampai kita benar-benar lelah dan tak berdaya.
Allah ada dengan kita. Allah tahu setiap apa yang kita rasa. 
Allah tahu setiap apa yang kita lakukan. Allah tahu setiap apa yang tersembunyi.
Jangan takut. Jangan rasa lemah. Jangan cepat putus asa.
Rasai dahulu kepahitan itu kerana kelak kemanisan itu akan muncul jua.
Have faith in HIM!

With love,
XOXO.


Sekadar Renungan

" TAKDIR kadang-kadang MEMPERTEMUKAN kita 
dengan sesuatu yang tidak diundang, 
MEMBERI apa yang tidak dirancang, 
MEMAKSA kita mengalirkan air mata kesedihan 
serta membuatkan kita rasa kehilangan.

Namun takdir juga menerpa kita dengan erti PERKENALAN, 
menyulam erti kasih sayang, 
menanam erti PERSAHABATAN, 
menghadiahi kemanisan dalam kegembiraan,
 menyemai benih KEAKRABAN, 
serta memberi peluang menilai siapa SAHABAT, 
siapa KAWAN, 
dan siapa sekadar KENALAN 
yang mengisi ruang dalam episod kehidupan..."

Perkahwinan Membawa Ketenangan

Bismillahhirahmanirrahim.

Hari ni genap hari kelima aku bercuti dan seperti biasa aku hanya menghabiskan cuti di rumah sahaja. Aku lebih selesa begini walaupun kadang kala rasa kesunyian sebab tidak ada teman berbual. Tapi tak mengapa la. Kucing kan banyak kat rumah ni jadi meow meow ni la yang selalu teman aku. Hah, terlampau suka teman sampaikan aku nak mandi pun anak-anak bulu ni temankan. So shuuweettt. :)

Tengah-tengah malam ni aku duk google pasal perkahwinan. Saja-saja je. Duduk kat UIA tu asyik kena soal je bila nak kahwin. Den takda jawapan sebab takda yang masuk meminang jadi den jawab la, "Tak lama lagi. Doakan ya!" Hahahha. Ya, aku tahu sekarang zaman orang kahwin muda. Siapa ntah cakap kalau kahwin umur dalam 22 tahun tu dah tak kira kahwin muda dah. Oh jadi kalau tahun ni aku belum berkahwin, maknanya takda chance la ni nak kahwin muda? :p Chill! Allah dah tetapkan jodoh masing-masing kan. Sampai masa, bila kita betul-betul dah mampu ke alam rumahtangga, in shaa Allah kita akan berkahwin jugak. 

Ada je teman-teman yang ingat aku dah berkahwin. Masa lepas exam baru-baru ni, ada seorang teman yang bertanya perihal kahwin muda atau kahwin semasa masih belajar dekat aku. Aku pun jawab la soalan dia. Pastu dia cakap, "Sya ni cakap gaya macam orang ada experience je." Heh. Kesitu plak teman den ni. Aku cakap la, memang aku masih belum berkahwin tapi jawapan yang aku berikan tu hasil pemerhatian dan penceritaan daripada orang-orang sekeliling aku. Ya, aku suka 'perhatikan' life orang lain. Melalui cara tu la aku belajar tentang kehidupan ni. Yang baik tu aku jadikan contoh, yang buruk tu aku cuba jadikan teladan buat aku. 

Berbalik kepada soalan teman aku, dia tanya apa faedahnya berkahwin awal ni. Aku sebut satu perkataan pada dia iaitu "ketenangan". Kenapa tenang? Bagi aku, sebab Allah memang dah janjikan ketenangan itu. Macam yang disebut dalam surah Ar Rum ayat 21 ; "Di antara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya di antara kamu rasa kasih dan sayang." Kenapa tenteram punya suami atau isteri di sisi? Sebab bila berkahwin, suami atau isteri kitalah yang akan jadi teman suka duka kita. Dia jugalah teman yang akan sama-sama berusaha dengan kita untuk ke Syurga Allah :) Untuk yang berkahwin masa belajar, jiwa akan lebih tenang, dapat tumpukan lebih perhatian pada pelajaran, diri lebih terpelihara daripada maksiat dan cinta monyet dan sebagainya. Ada banyak je kelebihan dan kekurangan berkahwin semasa belajar ni, cuma kita la kena pandai mengawal atau mengatasi keburukan itu sebaiknya. Bagi aku, masalah utama berkahwin semasa masih belajar ni ialah masalah kewangan dan kematangan. Andai dapat diuruskan dengan betul, in shaa Allah nikmat perkahwinan itu dapat dirasai.

Huhu dah la. Saja je nak membebel-bebel pasal topik ni sebab teman-teman selalu duk tanya kan. Kadang-kadang rasa rimas tapi lama-lama macam dah terbiasa jadi aku ameenkan jela sebab kata-kata kita kan satu doa. Cepat atau lambat kita berkahwin, yang penting, mari muhasabah diri, perbaiki hubungan kita dengan sang Pencipta, Allah SWT dan hubungan sesama manusia termasuk la ibu bapa, ahli keluarga, teman-teman dan ahli masyarakat yang lain. Sama-sama la kita berdoa yang terbaik buat kita di dunia ini supaya kita dapat yang terbaik jugak di akhirat nanti iaitu Syurga yang kekal abadi. Ameennn.

Till then,
XOXO.

Semester 2, 2012/2013

Assalamualaikum.

Alhamdulillah syukur diri ini masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ni. Alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab dah berjaya melalui semester 2, 2012/2013 ni. Jujur aku rasa penat tapi seronok sebab bila aku rasa seolah-olah hampir tersungkur, ada teman-teman yang awesome yang 'pegang' aku kuat-kuat supaya aku tak jatuh. I survived! Yeayyy me! Hehe. Syukur sangat ada mereka yang selalu jadi teman suka duka aku ni. Especially masa hujung April, tetiba ayah masuk hospital. I cried a lot sebab risaukan ayah. Baring je kat tilam nangis dari petang sampai malam sambil baca doa n ayat2 al-Quran untuk tenangkan hati n doakan kesembuhan ayah. Masa tu tinggal berdua je dengan roomate. Dah la emosi tak stabil, boleh plak roomate pasang lagu kuat-kuat pastu bergayut sakan gelak-gelak. Haish sabo jela. Acah nak naik ke bilik aku untuk pulangkan tudung yang dia pinjam dan aku plak cakap, "Eh takpa nak pulangkan bebila pun. Sya takda nak pakai tudung tu pun." Acah balas "Oh ok2. Acah faham. Taknak kacau Sya." Gulpp Acah paham sebenarnya aku tak ready nak jumpa sesiapa dalam keadaan aku yang tengah serabut tu. Malam tu plan nak buat project DS dengan Tqa pun tak jadi. Memang rasa bersalah sangat-sangat tapi aku hilang semangat nak buat assignment. :/ Esoknya sebelum  pergi KLCC sebab nak jumpa Fareha yang datang dari UIA Kuantan, Tqa, Tqah n Acah datang ke bilik aku. Tqah siap bawakkan pulut kuning lagi. Sobss terharu. :') Dah la Tqa siap tolong sapukan minyak gamat kat belakang badan aku yang luka. huu nak buat sendiri tak nampak la plak tempat lukanya. Masa kat KLCC Peha peluk aku kuat2. Rasa nak nangis tapi tahan jela. Dia siap belikan coklat n dorayaki untuk aku. Dia suruh makan coklat tu kalau aku sedih ke stress ke. Ya Allah, memang bersyukur sesangat dapat kawan2 camni yang tak tinggalkan kita saat kita kesedihan. I love them so much!! Buat teman-teman yang lain yang temankan aku, bagi semangat dan nasihatkan aku, cuba ceriakan aku, tanyakan keadaan aku, TERIMA KASIH SANGAT-SANGAT. Mungkin tak da apa sangat terima kasih daripada aku ni, tapi aku takkan pernah lupakan jasa baik kalian. Moga Allah balas kebaikan kalian :') Sayang semua ketat-ketat! :D

Ok next story! Pasal lecturers. Hoyeahh!! Lecturers aku sem ni semua awesome2 belaka. Yang sangat baik selalu bagi motivation, yang selalu menasihatkan aku camna nak cari calon suami *eh??*, yang selalu buat lawak sampai pedih perut aku duk gelak n so on. Pendek kata, they are AWESOME! So, lots of thanks to Dr. Ros Aniza, Dr. Anisah, Prof. Dr. Aahad, Prof. Dr. Manzoor Malik, Dr. Suaniza, Sr. Sazlina, and Dr. Fatmir.

Finally, FINAL EXAM! Dengan sukacitanya aku melalui final exam selama 3 minggu. *kembang hidung*. 21 May 2013-8 June 2013. Huu alkisahnya sedih dan tertekan tengok kawan kawan yang start exam lambat daripada aku tapi habis awal. Awal sangat ok. Dalam 1-4 June dah habis exam. Sobss. Memang dah nasib aku selalu habis exam lambat. Sepanjang minggu exam, selera makan tak menentu sangat-sangat. Faktor utamanya sebab dah jemu dengan makanan UIA mungkin?? Heh actually tak rajin nak turun cafe Piah tu sebab aku kurang berkenan dengan makanan n tender cafe tu. Sabar jela dengan mak cik cafe tu. Huh! Harap2 sem depan bertukar la tender baru. Kesian hah kat penghuni Piah. Kadang-kadang banyak hari aku tak makan nasi. Bila teringin nak makan nasi, aku beli la nasi lemak kat kiosk. Alahai sedih lagi :( Makin lama makin tak sedap. Nasi lemak yang tak macam nasi lemak. Ni bukan tak bersyukur ke apa ke. Tapi bila aku tanya si Tqa yang suka beli  nasi lemak kat kiosk tu pun dia cakap tak sedap jugak. Aku nak makan pun risau sakit perut. Memang sepanjang minggu exam, aku berjaga-jaga nak makan apa pun. Fobia punya pasal sebab masa exam semester lepas, seminggu aku merana keracunan makanan. Tiga empat hari pertama aku hanya asyik ke toilet je. Tapi dua hari sebelum exam Math n Fiqh aku mula rasa lemah. Yang terkilannya memang aku tak mampu nak study untuk Math. Nangis la sorang-sorang kat dalam bilik sebab sakit dan stress tak larat nak study. Haha. Memang la dah study sket-sket sebelum tu tapi memang tak mampu nak buat final revision. Aku tak berani bagitahu mak takut aku nangis lagi teruk. Sedih duk sakit sengsorang. Kih3. Malam sebelum exam aku hanya mampu baring je kat katil sebab muntah-muntah 2 3 kali. Muntah dalam bilik je sebab tak larat nak lari ke toilet :p Aku tak leh tidur dan tak leh study so aku ambil keputusan untuk baring je dan tak nak paksa diri untuk study. Alhamdulillah, bila bangun Subuh, aku bertenaga sket. Time tu la aku tengok2 formula sket dan pukul 9 pagi aku p jawab exam gaya macam orang study :p Tawakal je masa tu walaupun aku tak tahu apa yang aku jawab dan aku konfius sangat dengan semua soalan tu. Yela badan tengah tak sihat, otak pun tak dapat berfungsi dengan baik. After tu memang berdoa jela bebanyak supaya tak fail. Sedih taw bila aku tak mampu nak jawab exam subject favourite aku. Sobss. Kalau fail subjek tu, aku berkemungkinan besar tak boleh masuk any department lagi. :/ But Alhamdulillah tak fail pun :) Sujud syukur jugak la bila tengok result Math. Walaupun tak dapat A pun kan, tapi Alhamdulillah lulus jugak. Huhu

So, itulah serba sedikit kenangan manis dan pahit aku sepanjang semester ni. Tapi yang paling manis ialah ukhuwah bersama teman-teman. Inilah yang aku takkan lupakan sepanjang hayat aku. Syukran Ya Allah. :)