Favourite Blogs

Assalamualaikum

Alhamdulillah. 18 Ramadhan 1434H. Wuuu cepatnya masa berlalu. Macam baru seminggu je berpuasa padahal dah 18 hari. Amacam ibadah kita? Ada baik dan lebih baik dari sebelum ini? Harap-harap kita dapat baiki diri kita, baiki ibadah kita, baiki hubungan kita sesama manusia, hubungan dengan Allah dan lain-lain lagi. Lepas tu kenalah istiqamah. Jangan lepas Ramadhan, terus lupa dengan amalan-amalan sunat yang kita duk buat sepanjang Ramadhan ni. Harapnya tak jadi begitulah ya. 

Sebenarnya banyak benda nak dicoretkan dekat sini tapi disebabkan ada kerja lain yang perlu diselesaikan, makanya saya tak boleh nak menjenguk blog ni selalu. Muehehe. Tak update sangat blog sendiri tapi masih setia mengusha blog orang lain a.k.a blog jogging. *Bukan blog walking sebab saya usha blog orang tu lelaju so dah macam ala-ala berjogging dah. Eh? k merapu!* Basically bila tengok balik most of my favourite blogs ialah blog-blog milik golongan ibu-ibu muda yang ada anak kecil. Ada je yang saya ikuti blog mereka daripada zaman mereka bertunang, buat persiapan nak kahwin sampai sekarang dah ada baby. Alhamdulillah, dapat jugak input-input berguna pasal baby. Haha. Aku belum kahwin dan belum ada anak so kenapa blog-blog tu menarik perhatian aku? Hehe mungkin sebagai persiapan untuk masa depan. :p Ya persiapan dan ilmu itu penting ok! Aku takda la nak kahwin dalam masa terdekat ni tapi memandangkan aku minat membaca pasal cerita-cerita camni, so at the same time, I grab some knowledge. I love to learn from other people's life. so, this is some of my favourite blogs :

Ini blog kepunyaan Dr Halina Mohd Yunos. I adore her so much! Beruntung dia dapat Dr Sheikh Muszaphar Shukor.  Dah la mereka 'menunggu' selama lebih kurang 8 tahun kemudian baru mendirikan rumah tangga. Nampak dak kesetiaan di situ? Hehe. Dr Halina mula bertudung selepas berkahwin dan Alhamdulillah pasangan ni dah dikurniakan 2 orang cahaya mata. Little B and Little T= Bella & Tasha. Their kids are so cute. Little B has now become a 'lady'. Dah pandai nak make up ikut mak dia. Arghh so adorable! Inilah pasangan yang aku kerap kali mengikuti perkembangan mereka. 

Blog kepunyaan kakak Liyana. Dia pernah buat Master kot kat UIA. She's married to her childhood sweetheart and now they have a little cute daughter named Ana Sofia. Kak Liyana pernah bawak Sofia datang UIA tapi aku tak pernah jumpa pun la. Haha. Sekarang dia fully housewife dan dia suka buat DIY especially for her daughter. She's so creative! Aku suka jugak DIY ni tapi aku malas! Kah3. Malas tu sebab kekangan masa jugak actually. Tapi aku ada niat nak try DIY something nanti. Sekarang rajin google je. Nanti-nanti la aku try!

Hah yang ni famous blogger yang sebaya dengan aku, student UITM Shah Alam. Aku start baca blog dia masa kat CFS dulu. Alhamdulillah jodoh dia sampai awal. Sekarang dah bersalin anak pertama. Ni memang the cutest family ever! Irine, husband dia dan their baby, Fiska Medina, memang sangat cute. Mesti bila dah besar nanti baby FM cantik macam mak dia. :)

Blog abang Irine, Aizul Marcello, yang ni aku suka jugak. Ok ini bukan blog kepunyaan kaum ibu haha tapi mana tahu bila dia da ada anak nanti dia akan buat entri pasal anak dia. Hehe. Dia photographer yang sangat awesome dan aku suka tengok hasil kerja dia. Tapi sekarang dia dah tak buat wedding photoshoot. Dia shoot gambar wife je sekarang. Haha sebabnya mereka berdua buat online business jual tudung dan shawl. Wifenya, akak Linda Roslan tu cantik! Mereka baru dua bulan berkahwin tapi banyak dugaan menimpa. Orang asyik tanya bila nak dapat baby. Ishh memang masyarakat kita suka kan macam tu? relaks la. Baru dua bulan berkahwin. Anak tu rezeki dan kita tak tahu bila Allah akan beri rezeki pada kita. Just keep praying, k!

Blog Kak Nurul Ain yang cantik! Hehe aku tak mengikuti sangat blog dia secara kerap sebab sejak masuk main campus ni dah jarang baca blog dia. Sekali dah buka hari tu, tengok2 anak dia dah bam bam. Eheks comel ok! Rasa macam nak picit-picit je pipi anak dia. 

Ok tu jela 5 blog kesukaanku. Sebenarnya ada lagi. Tapi yang 5 blog ni yang paling kerap aku baca. Blog kawan-kawan pun aku usha jugak tapi memandangkan mereka jarang update, maka jaranglah aku menjengah blog mereka. Hue3. Ok dah lepas gian update blog. Boleh sambung buat kerja lain kot.  Ramadhan Kareem. Wassalam.

Till then, 
XOXO.






Doaku Hari Ini

Ya Allah, pinjamkan aku sedikit lagi kekuatan untuk menghadapi semua ni.
In shaa Allah, aku akan cuba sedaya upaya untuk bertahan.
Hanya sedikit ujian dariMu tetapi aku rasa sungguh tak berdaya.
Allah.. kerana itu aku perlukanMu.
Ampunkan aku Ya Allah.
Andai rasa pedih ni mampu menjadikan aku lebih baik dari semalam, aku redha.
Andai rasa tak berdaya ni mampu mendidik aku menjadi seorang muslimah yang kuat dan tabah, aku terima.
Andai aku jauh dariMu walau sesaat, hantarlah seseorang untuk mengingatkanku supaya kembali padaMu Ya Rabb.
Aku diuji sedikit tapi aku masih dikelilingi orang-orang yang membantu aku untuk terus bertahan.
Terima kasih, Ya Allah.
Syukur..

* Berimankah seseorang andai dia belum diuji?

Ramadhan Kareem

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum. 
Alhamdulillah Allah masih panjangkan umurku untuk bertemu Ramadhan pada tahun ni. 
Ramadhan Kareem.
Harapnya Ramadhan kali akan mendekatkan lagi diri kita dengan Allah SWT.
Marilah sama-sama meningkatkan ibadah, bukan dari segi kuantiti semata-mata tetapi kualiti juga perlu dititikberatkan supaya Allah dapat menerima ibadah hamba-hambaNya.
Amin Ya Rabbal 'Alamin.





*Hari ke-4 Ramadhan. Masih belum berpeluang berbuka dengan keluarga. Sobss. Tahan air mata je ni sebab rindukan keluarga. Hehe. Memandangkan aku sentiasa ingin menjadi seorang perempuan yang kuat, tabah dan gagah perkasa, maka akan ku harungi kerinduan ini dengan baik. Lagi 3 minggu je pun puasa kat sini. (3 minggu???). Harapan aku selain bab2 perbaiki dan tingkatkan ibadah ni, aku harap kesihatan ayah makin membaik dan tak memberi sebarang kesan terhadap kesihatannya sepanjang Ramadhan ni. Adik sayang ayah sangat-sangat! Adik sayang mak sangat-sangat! Ya Allah, tolong jagakan mereka buatku. Merekalah buah hatiku yang tak pernah kenal erti penat melayan segala kerenahku.  :')

Okey. Done with the short entry. Nak siap siap ke cafe cari juadah berbuka. Happy iftar! ^.^

With love, 
XOXO.