Semester 1, 2013/2014


Seminggu telah berlalu. Maka ada lagi 4 minggu aku perlu bertahan di sini sementara menunggu cuti pertengahan semester. Huwaaa dah rasa homesick sampai dah nangis-nangis sebenarnya. Mungkin disebabkan semua ahli keluarga balik berkumpul di rumah pada hujung minggu ni, siap buat makan-makan lagi. Disebabkan aku menghadiri kursus pra perkahwinan, jadi aku tak dapat balik. Habis je slot terakhir masa hari pertama kursus, aku terus telefon mak. Dengar la suara tok dan mak saudara. Semua berkumpul kat rumah aku. Masa on the phone tu aku diam lama sangat pastu cepat-cepat nak letak phone sebab air mata dah bergenang. Kakakaka apa la kamu ni Syafiqah!!! Dulu kat sekolah kemain duk pujuk kawan-kawan yang homesick. Sekarang aku plak yang homesick. Ok I feel you my dear friend! Hak3. Bukan apa, makin besar ni makin rasa nak berkepit je dengan mak ayah.

                                


Tengok la jadualku itu. Terasa berat sangat bahu ni sebab risau tak boleh bawak semua subjek tu. Alhamdulillah lecturer baik-baik sajo tapi aku risaukan dua 'killer subjects' iaitu Business Finance dan Decision Making & Control. Huuu dua kelas yang berjaya buat aku menggigil di dalam kelas sebab risau dan sejuk sangat kelas tu! Heh. Risau macam mana sekalipun, dalam fikiran aku ni, "Takpa Syafiqah, susah macam mana sekalipun sesuatu tu, kalau Allah 'kata' kamu boleh, kamu mesti boleh punya. Yang penting kamu sendiri kena sentiasa berusaha dan jangan sesekali putus asa." Hahh giteww dia punya self-motivation. Maka sekarang kita redah sajo la. Nak add subject lain tak boleh sebab semua ada pre-requisites. Dah tu terpaksa ambil subjek ambil subject Fiqh for Economists II under concentration "Islamic Accounting" sebab nak bagi cukup credit hour 18.5. Lepas ni 'concentrate' dekat Islamic Accounting jela yer cik kak. Heh.

Moga aku kuat untuk survive pada kali ni. Ingat Syafiqah, Allah sentiasa bersama kamu. Jangan pernah lalai dan lupakan Yang Maha Esa. Jia you! Jia you! Ayuh bersemangat! ;)