29.12.13


Ya Allah,
I love them so much!
Please guide me, 
Please guide my whole family,
to your Jannah.


16.12.13




People O People

Nak memegang sesuatu amanah tu bukan mudah. And you know what, menjaga rahsia itu pun amanah?? Kalau kita ni rapat dengan sesiapapun, tapi bila mana kita terasa atau tak suka sesuatu dengan orang tu, perlu ke kita cerita pada yang lain. Kemudian, bila tak puas hati dengan orang lain plak, kita akan cerita pada teman rapat kita pulak. Apa ni? Talam dua muka ke batu api ke muka tembok ke takda muka? Kbye. Bila mana kita ni bermuka-muka dan ada yang sedar kita asyik cerita itu ini perihal teman kita pada yang lain, tapi bila berdepan dengan orang, lain pula reaksinya, kita tak rasa ke orang akan mula hilang kepercayaan pada kita? Kalau benar kita concern pasal seseorang tu, takkan nak tunggu orang lain suruh baru kita nak tunjuk concern tu? Concern is about something that can easily be realized. Kalau kita sayang teman kita, kenapa kita sanggup biarkan saja orang lain sakiti teman kita? Malah kita memihak pada orang lain yang menyakiti teman kita. Kalau nak kata orang lain berubah, tepuk dada tanya diri, kita ni masih di takuk lama, tak berubah mahupun ada buat orang lain terluka? Sebelum terlalu sibuk mengambil tahu perihal orang lain, fikirkanlah adakah diri mahupun hidup kita terlalu sempurna sampai tidak perlu diambil tahu? Sebelum bercakap tentang itu ini pasal orang lain, adakah kita dah betul2 selidik apa yang sebenarnya terjadi?
Dalam hidup ni wujud insan yang bermuka-muka. Tak tahu sebenarnya orang seperti ini memihak pada siapa. Kalau kita tengah terlalu 'sakit' sampai menangis teresak-esak tapi orang lain buat bodoh pada kita, kita akan rasa lebih sakit. Bukan mengharap apa-apa cuma bila mana orang lain tak ada hati pun nak tanya kenapa dengan kita, buat apa kita nak terhegeh-hegeh pergi cari orang tu. Anddddd, what is the point kalau terlalu percayakan orang lain sampai orang tu mengata kita kat belakang. Kita mungkin tak tahu, tapi Allah tahu, Allah nampak apa yang kita buat. Kadang-kadang kita lupa pahala kita tak cukup banyak lagi sampai kita terlalu sibuk mengumpat orang untuk menambah dosa. Bila mengumpat pun kadang-kadang indirectly boleh memecahbelahkan hubungan orang lain. Lepas tu, buat muka sepesen a.k.a muka tak bersalah. Buat apa kita terlalu sibuk dengan kisah orang lain sampai akhirnya, kita dah menghuru-harakan hidup orang lain. Kalau kita nak mengata, mengumpat atau menyebarkan aib orang lain, fikirkan aib kita dulu. Tak perlu buang masa berjaga malam ke lupakan study ke semata-mata nak terlalu sibuk perihal orang lain. Kalau sakit, kalau terasa hati, fikirkan rasa sakit orang lain yang sebenarnya kita tak mampu nak rasa pun, so that kita akan mampu ingatkan diri sendiri yang tidak ada sesiapa pun yang sempurna atas muka bumi ni. Try to put yourself in other people's shoes so that you can feel the pain that he or she felt. Jangan sesekali terlalu mudah nak assume itu ini walhal kita tak tahu apa yang orang lain lalui. Respect each other! Jangan mengharapkan kepercayaan daripada orang lain sedangkan dalam diam, kita sendiri yang musnahkan kepercayaan itu. Sekian sahaja sesi muhasabah diri pada kali ini. Muhasabah diri sendiri so that I am reminding myself about all of these. Not critizing anybody so tak perlu terasa apa-apa. Peace! (V)


Segala yang baik dan sempurna itu datang daripada Allah SWT dan segala yang buruk dan cela itu datang daripada diriku yang terlalu banyak kelemahan. Moga Allah tetapkan imanku. kuatkan hatiku, tabahkan diriku untuk menempuh segala ujian yang diberikan buatku. Moga Allah bimbing aku ke jalan yang diredhaiNya. Moga Allah pelihara hatiku daripada hasad dengki. Moga Allah lindungi insan-insan yang aku sayang. Ameen.


With love,
XOXO.