Random


It is hard to tell
It is also hard to share
It hurts me
It makes me down
It might be easier for you
But not for me.

And i hate myself
For being this terrible.
I am sorry
I might dissapoint you
You can hate me now
As i hate myself.

October 2014 in Memory

Bismillahirrahmanirrahim.

Blog kembali dibuka. Rindu. Tapi apakan daya. Kesibukan diri dan kemalasan menghalang diri untuk selalu berkepit dengan blog ni. Alhamdulillah. Welcome November! My favourite month of course. Lega sket dah hari ni after two hectic weeks. Biasalah life as a student kan. Walaupun tahap malas tu memang susah nak dibendung. Makin menjadi jadi. And I think I have lost the track. Time midbreak hari tu memang bermalas malasan je kat rumah. Tak study tak buat kerja sebab rasa nak relaks je. Tahu lepas midbreak, tekanan demi tekanan akan muncul. After one week kat UIA, ayah kena tahan dekat wad. Tahu pun one day after ayah masuk hospital. Told by my sister during AGA class. Pejam mata, tenangkan fikiran. Dah agak pun ayah akan kena tahan sebab kondisi dah teruk. Masa buat Group Exercise, fikiran terganggu sangat. Tunggang terbalik calculation aku. Tak perasan langsung sampai la Kak Mira tegur. Dah setel jawab tu, ternangis depan Kak Mira tapi cover la. Esoknya ada field trip dan show. Rasa bersalah tapi akan lagi rasa bersalah kalau tak cepat2 balik. So, minta maaf kat semua, minta maaf kat Madam sebab tak dapat follow field trip. Balik bilik terus kemas barang tunggu kakak amek. Seriously penat sangat rasa nak pitam so nak cepat2 tidur dan rehat kat rumah kakak. But end up tak dapat tidur lena pun. Awal pagi terus gerak balik Kedah dan terus ke hospital. Dengan muka sememehnya, stay kat hospital sampai malam. Balik tidur kat rumah Kak Yon dan ke hospital lagi keesokan harinya, sambung stay sana sampai the next day. Wuuuu tak balik rumah. Depan ayah, memang tunjuk happy, kuat ja. Pujuk2 ayah makan. Rasa bahagia bila ayah nak makan. Ayah nangis sket.. Aku tahan. Tak maw nangis. Memang rasa lemah bila ayah sakit. Selama ni ayah la paling concern pasal aku. Ayah banyak ambil berat pasal keperluan aku. Sebab aku ni anak yang diam. Nak apa pun, aku diam je. Aku segan nak meminta. Aku tak mau susahkan mak ayah. So, kadang2 ayah lagi cepat tangkap dan faham dengan keperluan aku. Selalu kalau kol, ayah akan tanya nak apa, duit cukup tak. Adik nak dengar suara ayah ja. Lepas rindu :') Hmm rindunyaaaa. Berat hati nak balik UIA. Jiwa kosong. Tiada istilah study dalam kepala. Nak jaga dan teman ayah je. Tapi disebabkan hari selasa kena present, so balik la jugak hari Isnin tu. Alhamdulillah selepas 6 hari dekat hospital, doktor benarkan ayah keluar. Happy. Sekurang kurangnya ayah dapat rehat kat rumah. Tak bosan macam kat hospital. Boleh jugak ayah layan Sports channel, tengok bola kat TV. Ayah cuti 3 bulan dan tak tahu apa yang akan terjadi lepas tu, sama ada ayah nak sambung kerja ke tak. Dah tak prefer ayah kerja sebenarnya dah kalau pihak atasan pun agak hmmmm. Nak ayah rehat je. Tak nak ayah rasa terbeban fikirkan pasal perbelanjaaan keluarga. Aku pun bukan jenis berbelanja sangat. Nak apa pun, malas nak membeli so jimat sket. Lepas ni intern ada jugak dapat elaun sket so dapat la guna untuk duit belanja. Next year sorang nak masuk form 1, sorang lagi nak sambung degree. Bagi keutamaan kat adik adik. Kakak relaks sajo. Nak tengok adik2 berjaya. Jadi insan yang lebih baik. Untuk keluarga, untuk Ummah. In shaa Allah. Kakak sayang semua. Sayang mak, ayah, kak yon, kak mi, jihah, nabil. Tak lupa juga buat menantu2 mak ayah yang banyak membantu. Bersyukur jugak ayah dapat menantu kerja dalam bidang kesihatan ni. Faham la jugak istilah2 perubatan ni. Nak harap aku? Hmm maaf mak ayah. Anakmu tak mampu nak menjadi seorang doctor. Huk3. Suka je bau ubat, bau klinik, farmasi, hospital semua ni tapi tak suka bau doktor. Eh? Tak tak. Rasa tak mampu nak menjadi seorang doktor. hee. Tak apa la. In shaa Allah. Allah beri jalan lain buat aku. Walaupun sekarang dah macam tunggang langgang study ni.. Meoww meowww. :P Dah bye. Jom study! Make mak and ayah proud of me! Mmuahh mmuahh. Mak ayah doakan adik sentiasa ya :-*



With love, 
XOXO.

What If I Died Tomorrow?







Tak Berdaya

Tak pernah pun rasa diri ni hebat apatah lagi sempurna. Malah semakin hari semakin kuat rasa rendah diri, rasa tak bernilai di mata orang lain. Tapi Allah masih sudi hadirkan insan yang selalu bersama aku, yang cuba faham aku, yang sangat tabah melayan kerenah dan kelakuanku, yang selalu cuba menyokongku. Aku tak kuat dan rasa semakin tak kuat. Tak mahu terlalu bersedih dengan nasib diri sebab apalah sangat ujian aku jika nak dibandingkan dengan derita rakyat di Palestin sana. Entah la. Dalam meniti usia 22 tahun ni, rasa sangat tak berdaya. Lemahnya lain macam. Allah. Allah. Allah. Kuatkan aku. Kuatkan orang2 yang aku sayang. Pray for the best :')


With love, 
XOXO.

*insan yang tengah penat. down down down.

I-LEAD 2014












With love,
XOXO.


Credit: Team Leader Group 6

17.01.14

Assalamualaikum.

2014: Entri Pertama
Ohh rinduuuu sangat hah dekat blog. *peluk2 cium blog sendiri* Dah masuk 17 hari untuk tahun ni. Pantasnya masa berlalu dan yang pasti aku baru memulakan cuti semester. Ya, baru sehari berada di rumah tapi yang seronoknya, Alhamdulillah setelah sekian lama satu family berkumpul di rumah. Oh mak aiii. susah bebenor nak berkumpul bila sorang dah berkahwin dan bekerja jauh, sorang lagi dah selamat dapat bertukar balik ke Kedah dan bakal mendirikan rumah tangga tak lama lagi. Sobssss.. Masing-masing dah besar. Dan aku pun berjaya membesar dengan jayanya pabila usia meningkat ke 22 tahun. :O Balik dari Melaka, timbang berat badan, naik 1kg! Gggrrr.. k fine! Memang aku makan banyak pun kat hotel tu. Muahahaha. *patut la nantok sokmo sepanjang slot. Yang pasti, I-Lead seronok sebab... Hotel Emperor tu best sebab boleh tengok laut terbentang luas pastu dating dengan Paie n Kak Sarah dalam bilik 1704. Ekeeke. Nopeee.. Ada sebab lain jugak. Macam-macam yang aku dapat daripada program tu. Dapat ilmu, dapat makanan sedap, dapat penat kira tangga dekat A Famosa, dapat tengok beca2 comeyyyyyy, dapat phone kol rindu daripada ayah time dia tengah dalam kelas. hehehe. okeyyy. Apa benda ntah yang aku nak cerita sebenarnya??

Kalau ikutkan hati macam-macam nak cerita dekat sini tapiiii kat sini takda privasi. Hehe. So tak boleh cerita lebih-lebih. Simpan dalam hati saja lebih baik.

2013: Tahun mencabar
Yes, tahun mencabar dan tahun banyak tangisan yang mengalir. Allah.. Allah.. Allah... Satu demi satu dugaan datang. Hari demi hari berendam air mata sampaikan pergi kelas je mata bengkak la sembab la pastu mesti Hajar cakap aku tak cukup tidur, stay up study. Uihhh salah sangat tu. Dah hari-hari nangis maw mata tak bengkak. Rasa macam terlalu lemah bila asyik menangis but I got strength from those tears. Thank you, Ya Allah. Apapun dugaan yang Allah bagi tahun lepas buat aku lebih mengenali dunia, kenal dengan kerenah manusia. Setiap kali aku teringat setiap manusia yang 'buat perangai' tu, aku tersenyum sendirian. Hehe. Macam2 kerenah betul. Dan apa yang aku belajar daripada semua tu betapa pentingnya menjaga hati. Kenapa? Sebab kalau kita tak jaga hati, mulalah segala penyakit hati tu meracuni diri. Hah gitewww! So, Cik Syafiqah.. JAGA HATI! Segala apa-apa yang terjadi tu buat mata aku terbuka luas. Walaupun aku memilih untuk lebih banyak diamkan diri, tapi jauh dalam hati ni, aku tersangat kecewa. I lose the hope. I lose the trust. Cuba menenangkan dan menguatkan diri dan akhirnya setelah berasa sedikit tenang, aku cuba berterus terang kenapa aku berdiam diri. Sudah cukup sudah. Jangan datang kepadaku untuk menceritakan masalah anda dengan orang lain, jangan datang kepadaku untuk memburuk-burukkan temanmu, jangan datang kepadaku dengan menjadi manusia talam dua muka. Enough is enough!. Aku mungkin tak berapa nampak segala kebenaran mahupun apa-apa yang tersirat dalam hati orang lain, tapi Allah SWT nampak. Aku percaya Allah sentiasa ada. Biar orang buat jahat pada kita, biar orang buruk-burukkan kita. Allah pasti balas semua tu. In shaa Allah. Syukur Allah hadirkan teman-teman yang sentiasa ada denganku. Yang memberi nasihat, yang beri semangat dan sebagainya. Perkara lain yang aku belajar; jangan membenci atau mengata orang lain, kelak bila kita ditimpa kesusahan, kita mungkin akan cari orang tu balik. 

Berakhirnya semester 1, 2013/2014, maka selesai jugaklah semester mencabar bagiku. Semester yang buat aku malas, semester yang tak teratur langsung. Phewww. Susah jugak yaa bila lecture weeks after mid break tu lebih panjang daripada sebelum mid break. Semput taw nak habiskan satu semester. Sampaikan rasa nak give up. Huuuu. Alhamdulillah, Allah masih bantu. Tadaaaa.. kan dah habis pun semester 1. :)

Nafas baru.
Setiap apa yang dah berlaku, biarlah semua tu berlalu. Yang pahit, kita jadikan pengajaran. Yang manis, kita ingat dan simpan sebagai memori indah. Ujian Allah itu memang berat tapi percayalah Allah takkan uji kita andai kita tak mampu. Tarik nafas dalam-dalam, banyakkan ingat Allah dan percayalah hikmah dari segala ujian tu pasti manis dan lebih manis bila kita menghadapi ujian itu sebaik mungkin dan sentiasa letakkan sepenuh pengharapan pada Allah dan memohon kekuatan kepada Ilahi supaya kita dapat menghadapi segala ujian tersebut.


With love,
XOXO.